Gemeente Smallingerland

Dhr. de Boer van de gemeente Smallingerland erkent ruiterlijk ten opzichte van PLANHUS bevooroordeeld te zijn. Jaren geleden maakte hij met zijn gezin de overstap van een traditioneel huis naar een houten Zweedse woning van PLANHUS. Uit eigen ervaring weet hij welke kwalitatief hoogwaardige bebouwing aan de Folgeralaan in Drachten is verrezen. Op projectmatige wijze zijn vier gelijksoortige Zweedse woon-werkcombinaties gerealiseerd, waaronder de modelwoning van PLANHUS Zweedse Woningen. Zeer te spreken is hij over het uiterlijk van de bebouwing, uitgevoerd in de gedurfde kleurstelling zwart met rode dakpannen.

“Het contact is ontstaan, omdat PLANHUS graag wilde uitbreiden in Drachten en daar een modelwoning wilde bouwen. In aanmerking kwam een stuk grond aan de Folgeralaan. De gemeente had plannen om op dat laatste vrije stuk grond de combinatie van woon en werken toe te staan, omdat wij op allerlei manieren de werkgelegenheid in onze gemeente willen stimuleren. Aangezien er op de bewuste locatie sprake is van de entree naar een woonwijk, hebben we wel gekozen voor de combinatie tussen wonen en werken in de dienstverlenende sfeer. Dus in de vorm van luxe woningen met kantoorruimte. Uiteraard hebben we daarbij een aantal criteria op papier gezet, omdat er geen misbruik gemaakt moet worden van de lagere grondprijs.” Een projectmatige aanpak bij de realisatie van vier Zweedse woningen bleek de uitkomst. “In tegenstelling tot in de rest van de wijk, wilden we bij de entree niet al te veel variatie, om de beeldkwaliteit eenvormig te houden. Dat is in samenwerking met PLANHUS prima gelukt. Bovendien hebben we met de komst van deze onderneming er ook werkgelegenheid bij.”

Nieuwe ‘Scandinavische woonwijk’ in ontwikkeling
Op dit moment telt de gemeente Smallingerland – met als hoofdplaats Drachten – nog niet veel Zweedse woningen. Maar daar komt op korte termijn verandering in, blijkt uit de uitleg van een medewerker van de gemeente Smallingerland. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een compleet nieuwe wijk met in totaal negenhonderd woningen en die moeten allemaal een Scandinavische uitstraling krijgen. We merken namelijk dat veel mensen deze stijl mooi vinden en daar spelen wij op in. Hoewel we ook ervaren dat er ten onrechte nog koudwatervrees is ten aanzien van houten woningen. Overigens zullen in deze nieuwe woonwijk niet alle woningen van hout worden opgetrokken, maar een groot aantal ongetwijfeld wel. Ik heb begrepen dat PLANHUS in dit plan ook een aantal Zweedse woningen zal realiseren.”
De gemeente Smallingerland noemt dat een uitstekende ontwikkeling. “We hebben namelijk prima met PLANHUS samengewerkt en het bedrijf is een solide gesprekspartner die de gemaakte afspraken nakomt. Wat ons in de contacten met het bedrijf is opgevallen, is dat de klanten als koning worden behandeld. Men krijgt duidelijkheid en helderheid van PLANHUS en dat spreekt ook ons erg aan. Je hoort vaak verhalen over bergen klachten als de woning is opgeleverd. Getuige de wisselwerking tussen PLANHUS en de klanten, denk ik dat dat hier niet zal voorkomen. Waar ik persoonlijk ook gecharmeerd van ben, is dat PLANHUS samenwerkt met gerenommeerde Nederlandse bouwers. Dat betekent dat gespecialiseerde bedrijven de woningen degelijk en nauwkeurig bouwen. Echte aanwinsten voor Smallingerland.”