Skip to main content

Vind hier jouw antwoord!

Verfwerk en onderhoud van de houten gevels

Vraagt een houten woning veel verfwerk?
Integendeel, met de juiste verfsoort, zoals Demidekk Optimal verf van Jotun, speciaal ontwikkeld voor fijnbezaagd hout, is schilderen slechts eens in de twaalf jaar nodig. Dit komt door het iets ruwere oppervlak van fijnbezaagd hout, waardoor de verf beter hecht. Het schuren van uw gevel is ook niet nodig, wat bijdraagt aan lagere onderhoudskosten.

Vergelijking van verfonderhoudskosten met traditionele woningen

Is een houten woning duurder in verfonderhoud dan een gangbare woning?
Uit door Planhus doorberekende onderhoudsplannen blijkt dat het verfonderhoud van een houten woning zelfs iets goedkoper kan zijn dan bij een gangbare gemetselde woning. Dit komt omdat geschaafd hout van gangbare woningen vaker onderhoud nodig heeft.

Geluidsisolatie van (Zweedse) houten woningen

Is een houten woning gehorig?

Nee, Planhus woningen voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit, waarbij de normen voor maximale geluidsoverdracht tussen vertrekken zelfs ruimschoots worden overtroffen.
Sterker nog; onze opdrachtgevers merken dat onze woningen erg stil zijn. Het drie laags glas en de meerlaagse wandopbouw heeft een positieve uitwerking op de voorkoming van indringing van het geluid van buitenaf.

Een mooie bijkomstigheid; de akoestiek in houten woningen wordt als warmer ervaren, wat vooral gewaardeerd wordt door audio- en muziekliefhebbers.

Levensduur van (Zweedse) houten woningen

Hoe zit het met de levensduur van een houten woning?

Het hout voor Planhus woningen wordt gewonnen uit noordelijk gelegen bossen in Zweden, daar waar de bomen langzaam groeien, hierdoor de jaarringen dichter op elkaar zitten en het hout harder en duurzamer is. Met de juiste voorzieningen, zoals permanente ventilatie achter het houtwerk, de juiste folies en isolatie tegen potentiële koudebruggen, is de levensduur van een Planhus woning vergelijkbaar met die van een traditioneel gebouwde woning.

Waardebehoud van (Zweedse) houten woningen

Zijn onze houten woningen waardevast?

Bij Planhus kunnen we gerust zeggen dat we al een tijd aan de weg timmeren en moeten dan ook bekennen dat een houten woning in het verleden, in tegenstelling tot in Scandinavië wel eens als een vreemde eend in de bijt werd gezien.

Gelukkig is de markt to nieuwe inzichten gekomen, want sinds 15 jaar is ook men gaan inzien dat hout hét bouwmateriaal is waarmee gewerkt moet worden. Niet alleen als gevelafwerking, maar ook voor de constructie van de woning.

Kortom; er is een groeiende groep liefhebbers voor de energiezuinige houten woningen die bereid zijn een marktconforme prijs te betalen voor een kwalitatief hoogwaardige Zweedse woning.

Sterker nog; energiezuinige woningen met een gunstig energielabel brengen gemiddeld genomen een hogere verkoopprijs met zich mee dan woningen met een minder gunstig energielabel.

De door Planhus toegepaste kwaliteit en materiaalkeuze betaalt zichtzelf in lengte van jaren terug. De ervaring leert dan ook dat eigenaren van Planhus woningen bij verkoop een uitstekende prijs ontvangen.

Bouwvoorschriften en locatiebeperkingen

Mag een houten woning overal gebouwd worden?

Dit is afhankelijk van het bestemmingsplan en gemeentelijke bepalingen. De samenwerking van Planhus met gerenommeerde Nederlandse architecten en de mogelijkheid de houten gevels af te werken met traditioneel metselwerk of stucwerk, dragen bij aan een positief welstandsadvies, waardoor Planhus woningen op meer locaties welkom zijn. Zie hiervoor het stappenplan

Dampopen bouwen

Kan een houten woning dampopen gebouwd worden?

Bij Planhus is de keuze reuze, niet alleen qua ontwerpkeuze en flexibiliteit, maar ook is er keuze qua bouwsysteem. Bij Planhus passen we sinds 1998 naar tevredenheid een dampdicht bouwsysteem toe. een dampdicht bouwsysteem houdt in dat er een dampdichte folie wordt toegepast en een ademende folie tussen en langs de isolatiedekens.

Een alternatief op dampdicht bouwen is dampopen bouwen. Dampopen bouwen geeft een ander wooncomfort en woonkwaliteit. In geval van dampopen bouwen wordt dan ook niet gewerkt met een dampdichte folie. Bij het dampopen isoleren kan de woning ademen en het isolatiemateriaal dampopen. Hierdoor kan het isolatiemateriaal vocht in de constructie naar buiten laten verdampen.

Biobased bouwen

Geprefabriceerd bouwen met biobased issolatiemateriaal: Een milieuvriendelijke keuze

Bij Planhus streven we naar duurzame en innovatieve oplossingen voor onze woningen. Daarom zijn we enthousiast over biobased isolatiemateriaal als alternatief voor traditionele opties zoals glaswol.

Biobased isolatiematerialen, zoals hennepvezels en gerecycled papier, bieden niet alleen uitstekende thermische prestaties, maar zijn ook milieuvriendelijk en hernieuwbaar. Door te kiezen voor geprefabriceerd bouwen met biobased isolatiemateriaal verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen onze opdrachtgevers bij aan een schonere en groenere toekomst.

Bovendien zorgt het gebruik van biobased isolatiemateriaal voor een gezond binnenklimaat, waarin bewoners kunnen genieten van comfort en welzijn. Sluit je aan bij ons streven naar duurzaamheid en kies voor geprefabriceerd bouwen met biobased isolatiemateriaal voor een betere wereld voor nu en voor de toekomst!

Prefab bouwen

Bouwt Planhus prefab? Ja, Planhus is gespecialiseerd in prefab bouw. Onze passie ligt bij het creëren van prefab woningen, waarbij elk onderdeel van de woning in de fabriek wordt vervaardigd onder optimale omstandigheden, weg van onvoorspelbare weersinvloeden. We maken gebruik van houten raamwerken die in de fabriek tot in de puntjes worden voorbereid met een compleet pakket van isolatie, plaatmateriaal, folies, gips, installatiewerk en gevelbekleding. Zodra alle elementen klaar zijn, transporteren we ze naar de bouwlocatie. Daar worden ze met een hijskraan nauwkeurig op hun plaats gehesen. Binnen enkele dagen is de woning volledig wind- en waterdicht. Met Planhus kies je dus voor een efficiënte en kwalitatief hoogstaande bouwmethode.

Hulp nodig?

Denk je aan een Zweedse houten woning van Planhus maar zit je nog met vragen of twijfels? Geen zorgen, dat is heel normaal! Misschien vraag je je af over het onderhoud, hoe het zit met de duurzaamheid, of houten huizen gehorig zijn, en nog veel meer. Daarom hebben we de meest prangende vragen voor je verzameld en beantwoord. Duik met ons mee in de wereld van Planhus en ontdek hoe onze houten woningen niet alleen prachtig en duurzaam zijn, maar ook vol verrassingen zitten die elk vooroordeel wegnemen. Klaar om de charme en voordelen van een Zweedse houten woning te ontdekken?

Persoonlijk advies