Familie Eggink te Vlieland

Genieten in stoere vakantiewoning

De familie Eggink is fervent Vlieland-gast. Al sinds 1948 heeft de familie een zomerhuis op het eiland. Maar sinds dit jaar staat er een nieuwe woning op het perceel. Het vroegere zomerhuisje heeft plaats gemaakt voor een prachtig

Zweeds vakantiehuis.
“Via krantenartikelen en dergelijke huizen in de wijk Blitsaerd bij Leeuwarden kwamen we bij Planhus terecht om zo’n huis voor ons te realiseren”, vertelt mevrouw Eggink-Boomsma. “De woning is in maart van dit jaar opgeleverd. Het is een prachtige, luxe Zweedse bungalow, zwart met rode pannen. Het huis heeft drie verdiepingen, een royale woonkamer, keuken en boven vier slaapkamers en twee badkamers. Er is zelfs een souterrain met nog een slaapkamer. Dat is onze eigen slaapkamer. De woning is modern ingericht, gezellig met een houtkachel, maar verder wel met degelijke materialen die tegen een stootje kunnen. Want onze vakantiewoning is voor een deel van het jaar te huur.”

Waarom prefab?
Prefabricage is een proces in de bouw waarbij de woning van tevoren in een fabriek wordt gemaakt, waarna de onderdelen op de bouwplaats verder in elkaar worden gezet. “Half november is het huis op Vlieland in twee dagen tijd opgezet. Wij hebben dat traject mooi kunnen volgen vanuit een eersterangs positie, want we keken toe vanuit het zomerhuis van mijn schoonmoeder aan de overkant. Ons huis is opgebouwd door Bouwbedrijf Swart uit Eastermar, samen met de eilander aannemer Dick Visser. Na het opzetten volgde natuurlijk nog een periode van afbouwen en afwerken door de plaatselijke aannemer, maar zo’n huis staat er dus in twee dagen”, vertelt mevrouw Eggink. “We hebben bovendien bewust gekozen voor een houten huis, vanwege de natuurlijke en warme uitstraling die het heeft, passend in het landschap van het eiland.”

Regelmatig overleg
Deze manier van houtskeletbouw heeft dus een snelle bouwtijd maar vraagt in de voorbereidingsfase meer tijd. “Alles moet van tevoren goed zijn uitgedacht omdat de woning kant-en-klaar wordt aangeleverd. De eerste vergaderingen hebben we bij Planhus in Leeuwarden gehad. Naar onze wensen is een ontwerp gemaakt door Rein de Valk. Al pratende zijn we tot dit ontwerp gekomen. Er zijn natuurlijk bepaalde eisen en bouwverordeningen waar je je op Vlieland aan moet houden. Zo mocht het huis niet groter zijn dan 85 m2 en het schuurtje maximaal 10 m2. Gelukkig hebben de deskundigen veel kennis van zaken en zijn we samen tot een prachtig concept gekomen.”

Bouwen op een eiland is anders
“Toen het huis er eenmaal stond, waren de bouwvergaderingen steeds op Vlieland. Tijdens de vergaderingen met Planhus en Dick Visser namen we de werkzaamheden, de planning en onze wensen door. Op de bouwplaats konden we ter plekke kijken hoe ver de vorderingen waren en of er nog zaken bijgesteld moesten worden. Een prima manier van werken en mooi om zo direct betrokken te zijn. Al is het wel zo dat bouwen op een eiland meer inspanningen vraagt dan aan de vaste wal. Natuurlijk moet je steeds even met de boot reizen maar dat geldt ook voor het aanvoeren van alle materialen. Je moet van tevoren goed bedenken welke spullen er moeten komen. Bovendien zijn door de vrachtkosten de totale kosten voor een woning hoger dan aan de wal. En dan is er nog de erfpachtconstructie waar al enige tijd gesteggel over is.”

Open Huis
“We hadden best een strakke planning, want op 1 mei zou het huis al verhuurd zijn. Maar er is met vereende krachten gewerkt en dat is allemaal prima gegaan. Op 23 april hebben we zelfs een Open Huis georganiseerd voor andere eigenaren van vakantiewoningen en belangstellende eilandbewoners. Net als wij waren mensen erg onder de indruk van de ruimte en de sfeer die het huis uitstraalt. Het is een prachtige compacte vakantiewoning met veel luxe. Ook de huurders reageren enthousiast. Ze willen meteen boeken voor een volgende keer.”

Blij met eindresultaat
“We hebben heel enthousiast en plezierig met elkaar samengewerkt en het resultaat mag er zijn. Wij wilden een stoer strandhuis en dat is het geworden. Een woning die aan de wal niet zou misstaan. Het huis is dermate luxe en mooi geworden dat je er permanent in zou kunnen wonen. Als je van de sfeer van houtskeletbouw houdt, kan ik dit zeker aanbevelen. We zijn ook blij dat we niet gewacht hebben totdat er uitsluitsel is over de erfpachtconstructie. Vlieland is een fantastisch eiland en nu kunnen we heerlijk genieten van ons prachtige nieuwe huis daar! Ik kan soms niet geloven dat het echt is, zo mooi vind ik het. Dan moet ik mezelf even in de handen knijpen.”

De heer C.A. Eggink en mevrouw I.R.C. Eggink-Boomsma schakelden Planhus in voor het bouwen van hun droomwoning op Vlieland