Familie Van t Hof te Limmen

Zweeds woongenot op Hollandse duingrond

Een klein, oud tuindershuisje met een grote lap grond eromheen midden in de bollenstreek, daar viel de familie voor. Eigenlijk was het was vooral de locatie waar ze voor gingen. Een perceel aan een idyllisch verscholen weg in het Noord-Hollandse Limmen, op fietsafstand van het strand en dicht bij Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Hier moest het komen. Het vrijstaande houten droomhuis van de familie Van ’t Hof.

Ze kozen niet voor traditionele steenbouw, maar voor een houten houtskeletbouw woning met warme uitstraling. Een toevallige ontmoeting met de eigenaar van hun ‘voorbeelddroomhuis’ in het aangrenzende Heiloo overtuigde hen van de kwaliteit en duurzaamheid van Zweedse woningen volgens Planhus. Ook de standaard kenmerken van Planhus-woningen als een laag energieverbruik, de toepassing van mechanische balansventilatie met warmteterugwinning – tot 90 procent! – en het gebruik van hout uit gecontroleerde productiebossen, spraken de familie erg aan. Om goed te kunnen vergelijken, benaderde de Van ’t Hofs drie verschillende (houtbouw)partijen. Alleen bij Planhus verliep het contact vanaf het eerste moment soepel en naar wens. Planhus luistert naar wat jij wilt, legt Annemieke van ’t Hof uit. Een eerste afspraak in Leeuwarden volgde. Annemieke en partner Erik bekeken de modelwoningen en gingen – gewapend met moodboard vol sfeerbeelden – om de tafel met een architect. Ze wilden een op maat gemaaktt houtskeletbouw- woning en niet een modelwoning. De keuzemogelijkheden bleken oneindig groot. Waar plaatsen we de keuken? Hoe groot zijn de raampartijen? Wat voor soort deuren willen we?

Na goedkeuring van het bouwplan van de houten woning door de welstandscommissie en de gemeente, ging in februari 2008 het oude tuindershuisje tegen de vlakte. Een emotioneel moment voor de oud-bewoners, de heer en mevrouw Boersen, die er hun kinderen en een hoop kippen grootbrachten. De kelder werd gegraven, het water afgepompt en een leverancier van Planhus plaatste de prefab-kelderbak. Daarna volgde de betonnen fundering die, samen met een stalen draagbalk in de woonkamer, tot het enige ‘koude bouwmateriaal’ van het huis hoort. Annemieke: ‘En toen kwam het bouwpakket. Twee keer drie vrachtwagens uit Zweden reden de straat in. Met een grote kraan klikten ze de wanden op een soort rails. Binnen drie dagen stond ons huis! Wind- en waterdicht, met kozijnen en stopcontactgaten! De tekening op de keukentafel is ineens driedimensionaal. Ongelooflijk spannend als je dan voor het eerst door je nieuwe voordeur naar binnengaat. Het voelde meteen goed, ik had echt een wauw-gevoel.”

Communicatief en klantvriendelijk
Het Friese aannemersbedrijf startte met afbouwen. De familie ontving uitgebreide weekplanningen en was, samen met de aannemer, bouwopzichter en directeur Henk Planting van Planhus, aanwezig bij alle bouwvergaderingen. Deze communicatieve en klantvriendelijke benadering beschouwt Annemieke als redelijk revolutionair binnen de bouwwereld. ‘Zowel Planhus als de aannemer hebben duidelijk feeling met het product en ze denken met je mee. Henk Planting belde regelmatig en kwam langs. Je kunt wijzingen aanbrengen zonder dat je daar een vervelend gevoel aan overhoudt. Ze zijn eerlijk en open over wat er tegen- en meezit. Je kunt continu bijsturen.’ Het hele bouwproces – van niks tot een volledig ingerichte woning – duurde slechts zeven maanden. Als feestelijke afsluiting organiseerde de familie een barbecue voor de bouwvakkers (en hun partners). Die waren tenslotte elke werkdag op en neer gereden vanuit Friesland.

En nu is het grote genieten begonnen! Van het schitterende houten huis met driedubbele beglazing, de natuurlijke warmte, de ruime living, de allroom om in te relaxen naar typisch Zweeds gebruik, de mooie lichtinval, het atelier met aangrenzende houten veranda voorzien van open haard (ook in de verhuur als exclusieve vergaderlocatie via www.devergadertafel.nl) en de grote tuin met schuur die tuinarchitect Kees Zoon omtoverde tot een waar paradijs. Met zelfs nog een ereplaats voor de authentieke kippenren van de familie Boersen.