Skip to main content

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp als verwarmingssysteem. Sterker nog, in geval van het bouwen van een nieuwbouwwoning is het gasloos bouwen verplicht. Een warmtepomp is een voor de hand liggende keuze!

Maar wat is een warmtepomp precies, hoe werkt het en wat zijn de onderlinge verschillen van de warmtepompsystemen? We leggen graag uit hoe een warmtepomp werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp is een energiezuinig verwarmingssysteem dat warmte uit de omgeving haalt en deze omzet in bruikbare energie voor de verwarming van je huis en het opwarmen van tapwater. Afhankelijk van het type warmtepomp, kan deze warmte onttrekken uit de lucht, de grond of het grondwater.

Het principe achter de werking van een warmtepomp lijkt op dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Waar een koelkast warmte uit het interieur (de gekoelde ruimte) naar buiten afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte uit de buitenomgeving naar binnen.

De warmteopwekking gaat in vier stappen:

  1. Verdamping
    Een koudemiddel verdampt bij lage temperaturen door warmte op te nemen uit de omgeving.
  2. Compressie
    De compressor in perst het gas samen, waardoor de temperatuur stijgt.
  3. Condensatie
    Het warme gas geeft zijn warmte af aan het verwarmingssysteem van je huis en condenseert weer naar een vloeistof.
  4. Expansie
    De druk van het vloeibare koudemiddel wordt verlaagd, waarna het opnieuw kan verdampen en de cyclus weer begint.

Voordelen

Het kiezen voor een warmtepomp biedt diverse voordelen.

  1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
    Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het een milieuvriendelijk alternatief is voor gasgestookte verwarmingssystemen. De CO2-uitstoot van een warmtepomp is aanzienlijk lager, vooral wanneer deze gecombineerd wordt met duurzame energiebronnen zoals (eigen) zonnepanelen.
  2. Een mooi rendement
    Omdat de warmtepomp een deel van de warmte verkrijgt uit de bron en er compressortechniek is, is er een bepaald rendement aan de orde de COP. COP is een Engelse afkorting voor Coëfficiënt Of Performance, eenvoudig te vertalen als ‘prestatiegetal of rendement’.
    In de praktijk houdt in dat (bijvoorbeeld) een COP van 6 betekent dat 1 kWh energie 5 kWh warmte geeft. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement en dus hoe zuiniger.
  3. Lage energiekosten
    Hoewel de initiële aanschafkosten van een warmtepomp hoger kunnen zijn dan die van een traditionele cv-ketel, levert een warmtepomp op de lange termijn aanzienlijke besparingen op.
    Een warmtepomp gebruikt enkel elektriciteit en kan een groot deel van de benodigde energie onttrekken uit je zonnepanelen. Zolang het salderen aan de orde is kan er in de winter gebruikt worden wat in de zomer is/wordt opgewekt.
  4. Comfortabel wonen
    Warmtepompen bieden een zeer comfortabele manier van verwarmen. Onder andere door de lage stooktemperatuur zorgt een warmtepomp voor een gelijkmatige verdeling van warmte door het huis. Bovendien is het mogelijk om te koelen, waardoor je woning het hele jaar door op een aangename temperatuur blijft. Als er gekozen wordt voor een water-water systeem is het koelen nagenoeg kosteloos.
  5. Toekomstbestendig
    Met de stijgende energieprijzen en het reduceren van gasverbruik is een warmtepomp een toekomstbestendige keuze. De overheid stimuleert deze overgang met subsidies en het is zo dat dat woningen met een warmtepomp sterker in waarde stijgen dan woningen met bijvoorbeeld een gasketel.
  6. Lage onderhoudskosten
    Een warmtepomp vereist minder onderhoud dan een traditionele cv-ketel. Het systeem heeft geen verbrandingsproces, wat betekent dat er minder slijtage optreedt.
    Een jaarlijkse controle is vaak voldoende om de installatie optimaal te laten werken.

Type bron

Een warmtepomp heeft een warmtebron nodig. Er zijn verschillende soorten bronnen toepasbaar, over het algemeen worden onderstaande bronnen het meest toegepast. De werking van ieder systeem is identiek, alleen de warmtebron verschilt.

Lucht- water
Haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het verwarmingssysteem. Koeling is mogelijk.
Water- water
Onttrekt warmte uit de bodem, wat stabielere temperaturen biedt en vaak efficiënter is. Koeling is mogelijk en bovendien nagenoeg kosteloos met dit type bron

Welke warmtepompen passen we toe

Uiteraard passen we bij onze woningen materialen en apparaten toe die passen bij de kwaliteit van onze woningen. Daarom plaatsen we warmtepompen van hoogwaardige kwaliteit.
Zo passen we graag Vaillant, Nefit-Bosch en bijvoorbeeld Nathan/ Alpha Innotec toe.

Conclusie

Een warmtepomp is een slimme en duurzame keuze voor het verwarmen en koelen van je huis. Het biedt zowel financiële als ecologische voordelen en draagt bij aan een comfortabel en toekomstbestendig huis.

Wil je meer weten over onze woningen? Of wil je sparren over de installaties die toegepast kunnen worden? Neem contact op met Planhus voor een vrijblijvend adviesgesprek!