BENG: De norm voor energiezuinige gebouwen
Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn is er een nieuwe rekenmethode ingevoerd voor nieuwbouwwoningen. Om onder andere energie efficiëntie aan te tonen is de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) berekening in het leven geroepen.
We vertellen graag over de BENG berekening en het Energielabel je nieuwbouwwoning.
Wat is BENG?
Bij het bouwen van een woning zijn er diverse berekeningen nodig. Zo tonen we bijvoorbeeld aan dat de constructie van de woning sterk en stabiel genoeg is, er voldoende daglicht de woning in valt, iedere ruimte voldoende frisse lucht krijgt en dat de woning energiezuinig is.
De energiezuinigheid tonen we aan met een BENG berekening.
We vertellen je graag over de BENG berekening en de energiezuinigheid van onze woningen!
Zo staat BENG voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, deze rekenmethode is ontstaan uit de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), die als doel heeft om het energieverbruik van gebouwen te verminderen. In Nederland vervangt de BENG-Berekening de oude EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt).
De berekening geeft aandacht aan drie facetten
1 Energiebehoefte
De maximale energiebehoefte voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water mag niet hoger zijn dan een bepaalde waarde. Dit stimuleert goed geïsoleerde gebouwen en efficiënte installaties en bouwmethoden.
2 Primair fossiel energiegebruik
Het gebruik van fossiele brandstoffen voor de energievoorziening in gebouwen moet tot een minimum worden beperkt. Dit bevordert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, aardwarmte en windenergie.
3 Aandeel hernieuwbare energie
Een significant deel van de energie die in een gebouw wordt gebruikt, moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit stimuleert installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen.
BENG-eisen
De BENG-eisen zijn opgesplitst in drie hoofdcomponenten, de zogenoemde indicatoren die elk een specifiek aspect van de energieprestatie vertegenwoordigen.
- BENG 1
Dit betreft de maximale energiebehoefte in kWh per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar).
de BENG 1 richt zich op de passieve maatregelen zoals isolatie en luchtdichtheid van het gebouw. - BENG 2
Dit is het maximale primaire fossiele energiegebruik in kWh per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar). BENG 2 omvat de actieve maatregelen zoals de efficiëntie van installaties en systemen. - BENG 3
Dit is het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%).BENG 3 stimuleert het gebruik van duurzame energiebronnen.
TOjuli
Naast de drie indicatoren is er een vierde eis; de TOjuli, met deze eis wordt berekend of de woning niet structureel te warm zal zijn. Indien dit wel het geval is dan zijn voorzieningen nodig; we passen bijvoorbeeld zonwerend glas of zonwering toe.
Bij Planhus is koeling op de warmtepomp standaard inbegrepen.
Energielabel
Uit de BENG berekening welke voorafgaand aan de bouw van de woning wordt opgesteld volgt een voorlopig energielabel. Het energielabel heeft een bandbreedte van G (slecht) tot en met A++++ (best).
Bij de oplevering van jouw woning zorgen we ervoor dat de labelcontrole heeft plaatsgevonden door een externe adviseur en dat we een definitief energielabel kunnen verstrekken.
Vanwege de kwaliteit, toegepaste materialen en installaties wat in de basis is inbegrepen scoren onze woningen gunstig. Het energielabel is onder andere afhankelijk van bezonning & oriëntatie van de woning, maar is gebruikelijk dat we onze woningen een energielabel van A+++ / A++++ behalen. A++++ is de hoogst haalbare score.
Goed om te weten; een energiezuinigere woning heeft lagere woonlasten en geeft over het algemeen meer leencapaciteit, vaak tegen een gunstiger tarief bij de hypotheekverstrekker.
Kortom, de overgang naar BENG is een belangrijke stap in de richting van duurzamere woningbouwbouw in Nederland. Het helpt niet alleen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen. In de praktijk vertaalt zich dit voor woningeigenaren naar een comfortabelere en energiezuinigere woningen met lagere energiekosten.
Een mooie bijkomstigheid is dat een woning met een gunstiger energielabel een hogere verkoopwaarde vertegenwoordigt dan een vergelijkbare woning met een ongunstiger energielabel, lees hier verder.
Meer weten over de energieprestaties van onze woningen? Neem contact op