Skip to main content

Biobased materialen: De toekomst van duurzaam bouwen

In de wereld van de bouwmaterialen is een revolutie gaande, we vertellen u graag over de toepassing en voordelen van biobased materialen.

Terwijl bouwmaterialen zoals beton en staal nog bij veel bouwprojecten domineren, wint een nieuw type materiaal snel aan populariteit: biobased materialen.
Deze materialen, afkomstig uit hernieuwbare biologische bronnen, bieden een duurzaam alternatief dat draagt bij aan een groenere en gezondere planeet. Maar wat zijn biobased materialen precies en hoe kunnen ze worden toegepast in de bouwsector?

Wat zijn biobased materialen?

Biobased materialen zijn hernieuwbare, regenererende materialen die afkomstig zijn van biologische bronnen zoals planten, bomen en andere natuurlijke vezels. In tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen, die vaak afhankelijk zijn van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen zijn biobased materialen hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.
Voorbeelden zijn hout, bamboe, hennep, kurk en natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezelisolatie, vlasisolatie en cellulose.

Voordelen van biobased materialen

Duurzaamheid

Biobased materialen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en hebben doorgaans een lagere ecologische voetafdruk. Ze zijn vaak CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief, wat betekent dat ze meer koolstofdioxide absorberen tijdens hun groeicyclus dan ze uitstoten tijdens de productie.

Gezondheid

Veel biobased materialen zijn vrij van schadelijke chemicaliën en dragen bij aan een gezonder binnenklimaat. Dit kan de luchtkwaliteit verbeteren en gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen verminderen.

Energie-efficiëntie

Biobased isolatiematerialen zoals cellulose, houtvezelisolatie en vlasisolatie bieden uitstekende thermische eigenschappen. Deze isolatiematerialen kunnen de energie-efficiëntie van woningen verbeteren door warmteverlies te verminderen. Daarnaast wordt bij de toepassing van van bijvoorbeeld houtvezel-isolatiemateriaal de koelvraag beperkter. Bijvoorbeeld houtvezelisolatie zorgt voor een faseverschuiving, dit betekent dat de woning minder snel opwarmt zoals met traditionele isolatiematerialen.

Toepassingen van biobased materialen

Isolatie

Natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezelisolatie, vlasisolatie en cellulose bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie. Ze zijn gemakkelijk te installeren en hebben een lange levensduur.

Constructiemateriaal

Hout is al eeuwenlang een bestanddeel van de bouwsector en past perfect bij een biobased bouwwijze. Het zal je niet verrassen dat we bij Planhus onze geprefabriceerde woningen opbouwen met hout.

Afwerking

Kurk en bamboe zijn uitstekende materialen voor vloeren, daarnaast zijn stucleem, biobased verven perfecte materialen voor wandafwerking. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar ook esthetisch aantrekkelijk en gemakkelijk te onderhouden.

De toekomst van biobased materialen

De vraag naar duurzamere bouwmaterialen blijft groeien naarmate we ons steeds meer bewust worden van de impact van de bouwsector op het milieu. Innovaties in biobased materialen en bouwtechnieken zullen naar verwachting blijven toenemen, waardoor deze materialen een belangrijkere rol zullen spelen in de toekomst van de bouw.

Bij Planhus zijn we voorloper bij het toepassen van innovatieve installaties en duurzame bouwoplossingen. We geloven dat circulaire materialen niet alleen een milieuvriendelijk alternatief bieden, maar ook bijdragen aan gezondere en energie-efficiëntere woningen.

Conclusie

Biobased materialen bieden een duurzaam en gezond alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Ze dragen bij aan een lagere ecologische voetafdruk, verbeteren het binnenklimaat van de woning en verhogen de energie-efficiëntie en de uiteindelijke financiële waarde van uw woning.
Bij Planhus helpen we u graag op weg naar een groener en duurzamer bouwproject.

Wilt u meer weten over onze woningen en het gebruik van materialen zoals houtvezelisolatie, vlasisolatie of cellulose? Neem dan contact op via onze contactpagina voor meer informatie en advies op maat.

Gutex
Vlasisolatie
Kennisbank biobased en circulair bouwen 

Biobased materialen van Planhus