Familie Emons (deel 2) te Gemert

“Het staat als een huis”

Vooral voor de werklieden die op de Doonheide in Gemert actief zijn vormt het een heel aparte gewaarwording: 21 februari lag er nog een lege plek met fundering, nu bevindt zich er een compleet huis waarvan de afwerking reeds zijn voltooiing nadert. De familie Emons neemt er half juni reeds haar intrek. Als opdrachtgevers blikken Henk en Marianne terug op een uitzonderlijk soepel verlopen bouwproces, waarop stress geen enkele vat kreeg. Terwijl de schilders de muren sauzen, maken we met Henk en Marianne Emons een ronde door het houten huis van Zweedse makelij. Onmiddellijk valt op dat je aan de binnenzijde vrijwel niets van het ‘Scandinavische effect’ meekrijgt: alles oogt zoals in een stenen woning, zonder enig gebruik van planken. “Dat kun je als eigenaar natuurlijk helemaal zelf bepalen,” zegt Marianne Emons. “Wij prefereerden een moderne, tijdloze uitstraling zonder poespas.” Vanuit hetzelfde oogpunt bestelde de familie Emons het huis zonder trap. Henk: “We laten nu een open type komen, vervaardigd uit licht hout en afgewerkt met geborsteld roestvrijstaal.” Ongelooflijk eigenlijk dat de 100% exacte invulling van zulke details nu al relevant is, slechts luttele maanden nadat de woning als bouwpakket op de Doonheide arriveerde. Dat laatste geschiedde op 22 februari en binnen enkele dagen stond er een wind- en waterdichte woning.

Perfecte drie-eenheid
Al eerder besteedden we in de Bouwkrant uitgebreid aandacht aan dit project, waarbij leverancier Planhus, Ponjé B.V. Bouwbedrijf uit Handel en het Leeuwarder Bouwbedrijf de handen ineensloegen. Het totaal van systeemdelen werd per vrachtwagen aangevoerd, waarna Ponjé de schone taak wachtte alles ter plekke te assembleren, te completeren en af te werken. Hierbij kon men terugvallen op een aannemer met inmiddels volop ervaring aangaande het Planhus- concept. “Je hoort wel eens dat mensen grijze haren krijgen van het laten bouwen van een huis,” aldus Henk Emons. “Wij hebben een heel andere ervaring. Het gehele traject verliep werkelijk vlekkeloos, in een perfecte drie-eenheid van de betrokken partijen. Nergens ontstonden fouten met verstrekkende gevolgen en qua planning bleef iedereen keurig op schema.

Ruime hoeveelheid verbindingsdelen
Een wezenlijke bijdrage aan het succes leverde de kwaliteit van de Planhus- componenten. Van de uitvoerders ter plaatse tot de directie, iedereen bij Ponjé toonde zich vol lof over de pasvorm tot bijna op de millimeter, de hoogwaardige materialen en de compleetheid van het pakket. De fabrikant voorzag zelfs in een ruime hoeveelheid verbindingsdelen, zodat men bij de bouw in elk geval niets tekort zou komen. Het uitblijven van onaangename verrassingen zorgt er natuurlijk ook voor dat het uiteindelijke kostenplaatje nauwelijks van de begroting zal afwijken. Zodoende gaf de bouw tot op heden geen enkele stress.” Voor Ponjé B.V. Bouwbedrijf betrof het een proefproject, met ondersteuning van het leeuwarder bouwbedrijf als ervaren partij. Volgens Henk Emons raakte de aannemer uit Handel dusdanig enthousiast over Planhus, dat hij graag in de toekomst meer met dit concept wil gaan werken.

Zeer weinig energieverlies
Het is aardig om een aantal kenmerken van dit type woning onder de loep te nemen. Marianne Emons: “De wanden kwamen volledig voorbereid op gas, water en licht in Gemert aan, met alle leidingen reeds exact op de juiste plek aangelegd. Zo kan de elektriciën moeiteloos aan de slag met de flexibele elektriciteitsbuizen die op zorgvuldig bepaalde plekken uit de muren steken. Ziedaar het voordeel van prefabricage. Verder voldoet de isolatie natuurlijk aan de hoge Zweedse maatstaven, waardoor er zeer weinig energieverlies optreedt.” “Het loont niet eens om voor een warmtepomp of zonnecollectoren te kiezen,” vult Henk aan, “want die verdienen we pas over 30 jaar of meer misschien een keer terug. Vandaar dat we gewoon voor een WTW- installatie gingen.” Gevraagd naar de samenstelling van de muren somt Marianne op: “Van buiten naar binnen begint het met een houten wand, dan een spouwruimte, een windwerende laag van Bison, een 22 tot 27 centimeter dik glaswolpakket ter isolatie, een speciaal voor het vochtige Nederlandse klimaat aangebrachte folie die alleen damp van binnen naar buiten doorlaat en ten slotte volgt de binnenwand. Overal vindt tripleglas zijn toepassing.”

Sneeuwschuiver
Ook het dak blijkt niet van een standaardconstructie. “Tegen de spanten bevestigt men een gesloten laag van planken met een veer- en groefverbinding en een isolatielaag,” legt Henk Emons uit. “Een tussenliggende spouwruimte zorgt ervoor dat wind die onder de kap slaat aan de andere kant wordt afgevoerd, hetgeen als bijkomend voordeel heeft dat het hout niet zal verstikken. Aan de buitenzijde van de pannen plaatst men een dampwerende folie en daarop komen de pannen.” Het aardige van een Planhus-woning is dat de massa op een laag niveau ligt, zodat het dragen van de etage geen al te ingrijpende constructies vergt. “In principe kun je het overal met hout af, alleen in ons geval bevindt zich haaks op de grote raampartij aan de achterzijde een stalen balk om aldaar het gewicht te verdelen,” weet Marianne te vertellen. Haar echtgenoot meldt nog een bijzonderheid, typisch Zweeds: “De voordeur opent naar buiten. Eigenlijk heel logisch, want zo wordt hij bij harde wind vanzelf in zijn sponning gedrukt, bovendien ontstaat er een veilige vluchtweg bij brand. Er wordt soms gekscherend gezegd dat hij in Scandinavië ook perfect als sneeuwschuiver kan dienen.” Met op het moment van dit schrijven nog een kleine maand te gaan tot de oplevering resteren het behangen van de muren, het plaatsen van het sanitair, het afmonteren van een aantal zaken en het uitvoeren van elektrawerkzaamheden. Nadat de familie Emons officieel de sleutel in ontvangst heeft genomen volgen de keuken, de trap en de houten vloer op de etage. Dan slaat het magische uur van de voltooiing, slechts vier maanden nadat de eerste vrachtwagen zijn Planhus- componenten kwam lossen. Hoe bestaat het!