Houtskeletbouw: een duurzame manier van moderne woningbouw
Bij Planhus is houtskeletbouw uit de Zweedse bossen onze vertrouwde basis. Dat is een natuurlijke keuze voor onze geliefde Scandinavische woningen en bovendien ontzettend duurzaam. Maar wat maakt hout eigenlijk zo’n duurzame keuze?
Wat is houtskeletbouw?
Houtskeletbouw: het spreekt eigenlijk voor zich. De basisconstructie – de dragende delen en de wanden – van de woning worden volledig uit hout opgetrokken. Dit skelet wordt in de meeste gevallen van tevoren op maat gemaakt, zodat op locatie direct gebouwd kan worden. Dat maakt houtskeletbouw een geschikte methode voor het bouwen van prefab woningen, die op locatie binnen twee dagen staan. Zo ook de Scandinavische droomwoningen van Planhus: stijlvol, duurzaam, én praktisch.
Het duurzaamste materiaal
Wil je zo duurzaam mogelijk bouwen? Dan is hout wederom een vanzelfsprekende keuze. Het is hernieuwbaar en dat betekent dat het een materiaal is dat niet uitgeput kan raken, zoals fossiele grondstoffen. Daarnaast is hout het enige bouwmateriaal op aarde dat de natuur niet onomkeerbaar aantast. Is een houten huis na honderden jaren dan toch echt af, dan kan het houten skelet als brandstof gebruikt worden.
PEFC-certificering
Het is een hardnekkig fabeltje: ‘houtskeletbouw stimuleert ontbossing’. We benadrukken dus nog maar eens dat de meeste bossen waarin wordt gekapt voor woningbouw duurzaam beheerd worden. Het hout voor alle woningen van Planhus komt uit zulke verantwoord beheerde Zweedse productiebossen met het PEFC-certificaat. PEFC is een wereldwijd erkend keurmerk en kent strengere eisen dan een keurmerk als FSC. Het zet zich in voor het duurzame beheer van bossen overal ter wereld.
Niet ontbossen maar groeien
In Planhus’ Zweedse bossen is dankzij een uitgekiend herbeplantingsprogramma geen sprake van ontbossing, maar van groei. Het woud groeit jaarlijks met zo’n vijf procent. Zo blijven bospopulaties decennium na decennium intact en kunnen de bomen hun belangrijkste taak ongestoord uitvoeren: de CO2 uit de atmosfeer opslaan. Want bouwen is leuk, maar wat ons betreft alleen als het met respect voor onze aarde kan.
Tot zes maal energiezuiniger bouwen met houtskeletbouw
Bouwen met hout is een stuk energiezuiniger dan bouwen met bijvoorbeeld baksteen, onder andere doordat er weinig materiaalbewerking nodig is. Dat alles draagt bij aan de lage milieubelasting van een houten woning, tot wel zes maal lager dan die van een bakstenen woning. En doordat het hout uit Zweden komt, is het transport relatief kort. Door de prefabricage is er al weinig transport nodig én hout weegt minder dan veel andere bouwmaterialen. Dit betekent minder brandstofverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Zo woon je uiteindelijk duurzaam, en dat geeft jou én je portemonnee een goed gevoel.
Houtskeletbouw voor woningcorporaties
Het woningtekort speelt een grote rol in onze huidige maatschappij. Er moet sneller en duurzamer gebouwd worden. Prefab houtskeletbouw woningen hebben een korte bouwperiode waardoor snel veel woningen gerealiseerd kunnen worden. De faalkosten gaan omlaag, de bouwkwaliteit omhoog, verkeers- en geluidsoverlast worden voorkomen en er hoeft minder zwaar materieel ingezet te worden. Al deze aspecten maken houtbouw niet alleen duurzaam, maar ook geschikt als snelle, duurzame oplossing voor woningcorporaties.
Speciaal Planhus houtskelet voor ons kikkerlandje
Niet ieder houtskelet wordt op dezelfde manier gemaakt en is geschikt voor iedere regio. De constructies waar Planhus mee werkt zijn specifiek ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat en onze wet- en regelgeving. Voor iedere Planhus-woning wordt een speciale constructie geprefabriceerd, in Zweden, in de timmerfabriek van A-hus. Zweedse kwaliteit en techniek, maar speciaal voor hier. Vakwerk waarbij bijvoorbeeld de isolatie en kierdichting perfect passen bij ons kikkerlandje. Dat vakwerk in houtskeletbouw is uniek op de Nederlandse markt.
We stoppen niet bij een duurzame basis
Planhus stopt natuurlijk niet bij een duurzame basis: ook voor de overige bouwmaterialen maakt Planhus zoveel mogelijk gebruik van duurzame alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan isolatiematerialen en verven. Deze zijn milieuvriendelijk en 100% afbreekbaar. Weten hoe Planhus nog meer bijdraagt aan de toekomst van duurzaam wonen? Lees meer over onze werkwijze, stuur een bericht of kom gewoon eens bij ons langs.