Skip to main content

Zweedse woningen staan bekend om hun energie-efficiëntie. Beeld je een Zweedse winter in en je begrijpt direct waarom. Dat betekent niet dat dit soort huizen niet geschikt zijn voor de Nederlandse markt: juist hier willen we steeds minder energie verbruiken, en daar hoort een energiezuinige woning bij. Maar, wat maakt die Zweedse prefab woningen dan zo energie-efficiënt? Dat leggen we je graag uit.

Houtskeletbouw: een duurzame basis

Het begint bij de basis: bij het bouwen van Zweedse woningen wordt gebruikgemaakt van houtskeletbouw. Hout is van nature een isolerend bouwmateriaal met een lage luchtdoorlatendheid en een hoge luchtdichtheid. Dat zorgt ervoor dat koude lucht de woning minder gemakkelijk kan betreden, en er dus minder energie hoeft te worden gebruikt om te verwarmen. De hoge luchtdichtheid zorgt er daarnaast voor dat er weinig energie verloren gaat.

Planhus’ low energy wall

De basis is dus energie-efficiënt. Bij Planhus doen we daar nog een schepje bovenop met de ‘low energy wall’: een vooruitstrevend gevelsysteem dat grenzen verlegt op het gebied van isolatie en kierdichting. Om nog meer energie te besparen worden de gevelpanelen standaard voorzien van 3-laags HR+++-glas. Dit glas heeft de hoogste isolatiewaarde van al het glas op de Nederlandse markt.

Het voordeel van prefab

De low energy wall is onderdeel van het prefab bouwen: de basis van de woning wordt vooraf in de fabriek al op maat gemaakt. Dat geeft veel meer controle over de kierdichting omdat op locatie niet meer met traditionele afdichtingsproducten gewerkt hoeft te worden. In de fabriek zijn al isolerende lagen aangebracht die kwalitatief beter zijn, maar ook fabrieksmatig en dus beter aangebracht. Daardoor vind je in Zweedse prefab woningen veel minder koudebruggen en gaat er veel minder warmte verloren ten opzichte van reguliere woningbouw.

Bouwen met lage milieubelasting

Prefab bouwen heeft naast de kwalitatief uitstekende kierdichting nog een voordeel: het is aanzienlijk energie-efficiënter dan bouwen met niet-hernieuwbare materialen zoals baksteen. De lage milieubelasting van prefab Zweedse woningen komt onder andere doordat er weinig materiaalbewerking nodig is, het transport van materiaal relatief kort is omdat het uit Zweden komt, en er in gewicht veel minder bouwmaterialen nodig zijn. Al met al is de CO2-uitstoot van de bouw van een prefab woning tot wel zes keer lager dan die van een reguliere nieuwbouwwoning.

Energie-efficiënte ventilatie

Over het belang van isolatie hebben we het gehad, maar genoeg frisse lucht en een aangenaam woonklimaat zijn natuurlijk ook belangrijk. Daarom is elke Planhus woning standaard voorzien van mechanische balansventilatie met warmteterugwinning. Lucht van slechte kwaliteit wordt weggezogen, en de warmte uit die lucht wordt hergebruikt. Het systeem verwarmt, zuivert en filtert de binnenkomende frisse lucht, die vervolgens weer wordt teruggeblazen in de leefruimtes. Dit systeem zorgt voor een energie-efficiëntie van maar liefst 80%. Daarnaast verbetert de filtering de luchtkwaliteit, waardoor die vele malen beter is dan in een reguliere woning. Dat is ook nog eens extra gezond voor de bewoners!

Jouw Zweedse woning, afgestemd op jouw verbruik

Een Zweedse prefab woning kan volledig worden afgestemd op jouw wensen, of dat nou energiezuinig, energieneutraal of zelfs energieproducerend betekent. De keuze voor energiebesparende systemen stemmen we af op jouw situatie en verbruik, waarbij we ook alvast naar de toekomst kijken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnecollectoren dat past bij jouw huidige verbruik, maar ook bij het verbruik van eventuele gezinsuitbreiding.

Ontdek Zweeds wonen met eigen ogen

Naast dat Zweedse woningen dus energie-efficiënt zijn, vinden wij ze ook ontzettend mooi. Ontdek alle prachtige huizen die Planhus door de jaren heen gerealiseerd heeft op onze projectpagina. Nieuwsgierig naar meer? Neem gerust contact met ons op, dan vertellen we je graag waarom wij zo enthousiast zijn.