Eureka! | ‘Waterrecycling wordt net zo gewoon als een magnetron’
Bij project “Hofwoningen te Blitsaerd (te Leeuwarden) en een gebouwde woning onder architectuur te Wiarda hebben we een een aantal Hydraloop-waterreinigings,- & besparingssysteem toegepast.
Planhus heeft een sleutelrol gespeeld bij de toepassing van de Hydraloop systemen in de woningen en in de samenwerking tussen Planhus, Hydraloop en de gemeente Leeuwarden.
Lees hier onder het interview met Arthur Valkieser van Hydraloop uit de Cobouw.
De wereldbevolking groeit en grondstoffen worden schaars. Het is dan ook onafwendbaar dat straks elk huis is voorzien van een eigen waterrecyclingsysteem, zegt Arthur Valkieser. Hij ontwikkelde de Hydraloop, een systeem dat douche-, bad- en wasmachinewater opvangt, reinigt en desinfecteert en dat tot 85 procent van het huishoudelijk water kan recyclen.
Valkieser kreeg het idee voor de Hydraloop zo’n tien jaar geleden. Eerst was hij betrokken bij een ander bedrijf dat hiermee bezig was, maar toen de aandeelhouders zich terugtrokken ging hij in 2016 zelf verder, samen met zijn partner Sabine Stuiver. De tijd is er rijp voor, vindt Valkieser. “In veel gebieden op de wereld heerst waterschaarste en afgelopen zomer zagen we het ook in Nederland. Rivieren waren niet bevaarbaar, bouwmaterialen konden niet over water vervoerd worden. We moeten slimmer met water omgaan.”
De Hydraloop ziet er uit als een designkoelkast en reduceert het gemiddeld leidingwaterverbruik per persoon van 133 naar 74 liter. “63 liter wordt gerecycled. Dat gerecyclede water gaat naar de toiletspoeling, de wasmachine en de tuin. Dat leidt niet alleen tot een afname van leidingwater en afvalwater, maar je vermindert er ook de CO2-uitstoot mee. De Hydraloop geeft namelijk restwarmte af in de woning. Per woning scheelt dat uiteindelijk per jaar 476 kilo CO2-uitstoot per huishouden van vier personen.”
Er zijn verschillende grijswater-recyclingsystemen op de markt. Wat voegen jullie toe aan het bestaande aanbod?
“Wij hadden drie doelstellingen. Het systeem moet volledig automatisch en onderhoudsarm zijn, vergelijkbaar met een cv-ketel of warmtepomp. Denk aan één servicebeurt per jaar. Het systeem moet er mooi uitzien zodat je het makkelijk kan plaatsen in huis en het moet betaalbaar zijn zodat je de investering terugverdient. Het eerste is ons gelukt door het water te reinigen zonder filters – filters verstoppen en moeten regelmatig schoongemaakt worden. Dat is echt een innovatie die we gepatenteerd hebben. Alle bestaande systemen werken met filters. Voor de tweede hebben we veel aandacht besteed aan het design en aan de kleuren. Dat resulteerde in een stijlvol ontwerp, waardoor de Hydraloop ook mooi oogt in bijvoorbeeld de garage, bij de wasmachine of in de gang van een woning. Met een breedte van 80 centimeter en een diepte van 34 centimeter heeft hij daarvoor de juiste afmeting.”
Wat is het geheim achter dat filterloos recyclen?
“Dat is technisch een ingewikkeld verhaal. Het komt erop neer dat we werken met een unieke combinatie van zes bestaande reinigingstechnieken. Het vinden van de juiste afstemming tussen die technieken en de langetermijntesten duurde een aantal jaren vol trial en error. Maar begin 2017 was er het eureka-moment en voldeed het water aan de internationale standaard voor gerecycled water.”
Wat gebeurt er tijdens piekperioden in waterverbruik? Kan het systeem dat aan?
“Dan schakelt het om naar leidingwater. Daarvoor is back up ingebouwd. De aansluiting op het leidingwater voldoet aan de norm EN13077.”
Wat kost een Hydraloop?
“Het model dat we nu op markt hebben gebracht is geschikt voor een huishouden tot maximaal vijf personen en kost 3000 euro. Eind van dit jaar introduceren we drie nieuwe modellen. Dat doen we in november, op de Aquatech in de RAI. Naast het huidige model komen we dan met een grotere en een kleinere variant. De kleine versie is geschikt voor appartementen voor twee á drie personen en kan achter het toilet in de muur worden ingebouwd. Ook komen we met een model voor kantoorgebouwen.”
Wat is de terugverdientijd van het systeem?
“Die hangt af van de prijs van het water en die verschilt per land. In Nederland is water goedkoop en heb je de investering in tien jaar terugverdiend. In België is de terugverdientijd vijf jaar.”
Wat is je ultieme doel?
“In elk huis een Hydraloop! Waterrecycling in huis wordt straks net zo normaal als het gebruik van een magnetron of vaatwasser, daarvan ben ik overtuigd. Net zoals we straks warmtepompen zullen gebruiken in de woning. De wereldbevolking stijgt in dertig jaar van 7,8 naar
9,8 miljard. Dat betekent dat we 26 procent meer water nodig zullen hebben. Maar water is al schaars door klimaatverandering en dat kunnen we niet realiseren met de huidige beschikbaarheid van vers water en infrastructuur van waterzuiveringsinstallaties. Dat heeft een veel te grote impact daarop. Met een recyclingsysteem in huis heb je dat probleem niet. Thuis recyclen is ecologisch en logisch.”
Eerste publicatie door Jaap van Sandijk
Laatste update: 27 feb 2019
bron: www.cobouw.nl