Bruiny en Jelbert over hun droomwoning in Sneek

“We hebben twee keer eerder een woning laten bouwen, maar Planhus steekt er met kop en schouders bovenuit”

SNEEK – Waar Bruiny Veldman (56) droomde van een monumentaal oud pand met volop sfeervolle details, gruwelde haar man Jelbert Kramer (56) alleen al bij de gedachte aan al die onderhoudsklussen. Hun woonwensen leken onverenigbaar. Totdat het stel de impressietekeningen van de zes Planhus-woningen in de waterrijke wijk Harinxmaland in Sneek zag. Nog nooit waren ze zo eensgezind. “Dit huis is onze ultieme droomwoning.”

Met een grote glimlach nemen Bruiny en Jelbert plaats aan de robuuste keukentafel. Vanuit de woonkeuken hebben ze een wonderschoon uitzicht over het water, waar een groep ganzen net gakkend neerstrijkt. De keuken is de favoriete plek van Bruiny. “Vooral wanneer vrienden of onze kinderen en hun partners langskomen, is de keuken het kloppende hart van onze woning”, glundert ze. Jelbert wijst naar de glazen uitbouw in de woonkamer waar een zwarte vleugel glimt in de zon. “Dat is mijn plekje, daar achter de vleugel. Met zo’n uitzicht kun je je als mens niet veel meer wensen.”

Gelijk verkocht

Sinds februari 2022 wonen Jelbert en Bruiny in hun droomwoning in de Sneker wijk Harinxmaland. Vijfentwintig jaar geleden verhuisden ze naar de Waterpoortstad die sindsdien als een veilige thuishaven voelt. Zestien jaar lang woonde het gezin met plezier in een heerlijk huis dat ze zelf lieten bouwen aan de zuidkant van Sneek. Nadat de kinderen één voor één uitvlogen, kwam langzaam het besef dat het tijd werd voor iets anders. “Ik droomde van een sfeervol monumentaal pakhuis”, lacht Bruiny. “En ik kreeg alleen al bij het idee aan al dat onderhoud de rillingen”, vult Jelbert knipogend aan.

En dus zet het stel hun verhuisplannen tijdelijk in de ijskast. Totdat Bruiny door de makelaar wordt geattendeerd op de zes vorstelijke, Zweedse Planhus-woningen in Harinxmaland. Ze besluit Jelbert die voor z’n werk de deur uit is gelijk een appje te sturen. Binnen een minuut krijgt ze antwoord. ‘GA ER ACHTER AAN’ staat er in hoofdletters. “Ik ben op de fiets gesprongen en heb de brochure bij de makelaar gehaald.”

“We hebben dit huis helemaal naar eigen wens samengesteld

Een huis naar wens

Bladerend door de brochure verdwijnen Bruinys wensen voor een monumentaal oud pand als sneeuw voor de zon. “Ik viel als een blok door de stoere uitstraling van deze woning. Vooral de symmetrische vormen met dat zwarte hout in combinatie met gedetailleerd metselwerk vind ik prachtig. Bovendien ontdekten we dat we de woning geheel naar eigen wens konden inrichten. Vooral de vrijheid om zelf aanpassingen te doen, sprak ons aan. De ruime kavel aan het water was de kers op de taart. We waren gelijk verkocht!”

Het stel geeft hun specifieke wensen door aan Peter van Planhus, die ermee achter de tekentafel aan de slag gaat. “We wilden graag een ruime glazen uitbouw voor de vleugel”, vertelt Jelbert. “Daarnaast kozen we voor een grote woonkeuken, een royale werkkamer en een imposante hal met een hoog plafond bij binnenkomst. Ook hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een bijkeuken naast de gang te realiseren. Zo hebben we dit huis helemaal naar eigen wens samengesteld. Bij ieder verzoek dacht Peter met ons mee. Zijn toegankelijke houding viel ons gelijk op. We hebben twee keer eerder een eigen woning laten bouwen. Maar de persoonlijke werkwijze van Planhus steekt daar met kop en schouders bovenuit.”

 “We realiseren ons iedere dag hoe bevoorrecht we zijn om hier te mogen wonen” 

Een perfect plekje

Bruiny knikt wanneer haar man z’n complimenten uitspreekt. “Wanneer we een vraag stelden, kregen we direct antwoord”, vult ze aan. “Soms moest Peter nog iets voor ons uitzoeken, maar ook dat liet hij dan gelijk weten. Wat ik zelf heel prettig vond, is dat Peter de natuurlijke schakel vormde tussen ons als kopers en de aannemer. Hij kwam al z’n beloftes na en wist met een flinke portie humor het contact heel soepel te laten verlopen. Ik zou bijna nóg een keer willen verhuizen zodat we een woning door hem kunnen laten bouwen”, knipoogt ze.

Net voor de kerst van 2021 werd de woning opgeleverd. “Een erg leuk kerstcadeau”, glundert Bruiny. “Inmiddels wonen we hier een jaar en genieten we iedere dag van ons heerlijke huis. We realiseren ons hoe bevoorrecht we zijn om op deze adembenemend mooie plek te mogen wonen. Ook de kinderen voelen zich hier vanaf het eerste moment thuis. Wanneer Jelbert achter z’n vleugel plaatsneemt en het huis zich vult met muziek en gelach van vrienden en familie voelt deze plek perfect.”