Familie Goes, De Meern

“Verhuizen naar dezelfde locatie”

Het gezin André en Marieke Goes uit De Meern, Utrecht, had niet zozeer verhuisplannen. Ze woonden in een oud huis uit 1934 bij hun familiebedrijf, een plattelandswinkel. Op een gegeven moment kwam er schuin tegenover de woning van de familie een bouwkavel vrij. De familie zag het als een prachtkans. Met drie kleine kinderen, die binnenkort een broertje of zusje mogen verwelkomen, was groter wonen wel een erg aantrekkelijk idee. De keuze viel voor een (casco) houten woning. De familie woont sinds de start van 2014 met veel plezier in hun nieuwe droomhuis.

Energiezuinig wonen
Hun oude stenen huis miste een goede isolatie. Daar heeft de familie wel wat aan laten doen, maar toch was het moeilijk warm te krijgen in de winter. De isolatiemogelijkheden gaf de doorslag om voor een Zweeds houten huis te kiezen. “Door te investeren in een energiezuinig huis bezuinig je uiteindelijk ook op energiekosten. En die worden toch ook steeds duurder” legt Marieke uit. “In een houten huis kun je ook gemakkelijk met de indeling schuiven. Van twee slaapkamers één ruime slaapkamer maken is bijvoorbeeld zo gedaan met het achterwege laten van een muur.” Naast de praktisch kant vindt het gezin hout ook een erg mooie en warme uitstraling hebben.

Duidelijke en persoonlijke aanpak
Het idee voor een houten huis was er. Een bouwbedrijf om deze plannen om te zetten in een casco woning was er echter nog niet. De familie ging op zoek en vonden enkele bouwbedrijven met wie ze in gesprek gingen. Deze konden echter niet de wensen van André en Marieke vervullen. De stijl van de huizen paste niet in het plaatje wat het gezin voor ogen had. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Planhus. Marieke: “Dat voelde veel praktischer. Planhus heeft een duidelijke en persoonlijke aanpak, en daar houden we van. Een huis laten bouwen kost natuurlijk veel tijd, maar we hebben het nooit als een lang proces ervaren met Planhus.”

Zweedse isolatiemogelijkheden
Samen met Planhus hebben André en Marieke hun ideale huis samengesteld inclusief het belangrijkste onderdeel, de isolatie. “Planhus kwam met een aantal isolatiemogelijkheden die in Zweden gebruikelijk is. We konden ons huis volgens de passiefhuismethode laten isoleren, hierbij is het met minimale verwarmingsbehoefte behaaglijk in huis, zelfs als er buiten een strenge vorst heerst. Dat vonden we beide, zowel wij als Planhus, wat teveel van het goede. De temperaturen duiken toch nooit zóver naar beneden hier in Nederland” Wel koos de familie voor de extra isolatielaag, het low energy systeem. En dat werpt zijn vruchten nu al af. “Het is echt altijd heerlijk vertoeven in huis op 20 graden. En straks in de zomer wordt het hier ook niet al te warm als de zon de hele dag zijn werk doet. Dat is echt ideaal hoor!”

Keuze woning
De wens om lekker in een goed geïsoleerd houten huis te wonen was snel vervuld. Alleen hoe moet die woning er verder uit komen te zien? André en Marieke bezochten Planhus op kantoor en modelwoning. Het gezin kreeg op die manier ook meteen een idee en beleving bij Planhus en de Zweedse woningen. “Na de rondleiding hebben we een aantal standaard modellen gekregen van huizen die op ons kavel pasten. Daar hebben we één uitgekozen en zijn we met de indeling gaan schuiven. Zo wilden we de keuken meer bij de woonkamer betrekken. Ten eerste is dat gezelliger maar ook prettiger met drie, en straks vier, kleine kinderen. Boven hebben we nu 2 grotere en 3 wat kleinere slaapkamers gemaakt.” Het ontwerp bespreken met Planhus verliep soepel, vindt het gezin. “Ze gaven duidelijk aan of het bouwtechnisch gezien wel of niet kon, maar lieten ons heel vrij in onze keuzes.”

De snelle bouw van de casco
“Het traject van het uitkiezen van een huis tot het aangeven waar we de stopcontacten wilden hebben had natuurlijk wat tijd nodig. Maar de bouw van onze houten casco was echt in een mum van tijd gedaan! Uit Zweden komt het hele bouwpakket en dat staat vervolgens binnen twee dagen al overeind en een paar weken later was alles afgewerkt. Dat gaat echt snel!” De familie kon vanaf dat moment zelf verder werken aan hun houten paleis. Er was genoeg materiaal aangeleverd door Planhus waarmee ze aan de slag konden. Maar Planhus was niet uit zicht. Marieke: “Als we toch nog materiaal nodig hadden was een belletje naar Planhus genoeg om de benodigdheden snel te ontvangen.“

Enthousiast
Een ander huis maar wel op dezelfde locatie bij hun familiebedrijf. Familieleden, vrienden en kennissen die ondertussen André, Marieke en de kinderen hebben bezocht in hun nieuwe houten droomhuis reageren enthousiast. “Ze willen hier zelf ook wel wonen!” lacht Marieke. “Mochten ze zelf ook zo’n huis willen laten bouwen dan zal ik Planhus zeer zeker aanbevelen. Het fijne aan dit bouwbedrijf is de persoonlijke aanpak. Ze weten en onthouden wie je bent. Je voelt je daardoor absoluut geen nummer.”