Familie Tuinhof te Leeuwarden

Een sfeervol oud huis, dat was de inzet bij de zoektocht van Peter en Lutske Tuinhof naar een andere woning. Samen met hun kinderen wonen ze in een Planhus-woning aan de Moleplaat (wijk Zuiderburen). “Het nadeel van een oud huis is, dat er altijd wat aan mankeert. Bovenop de aankoopsom en de kosten koper komt daarom vaak een aanzienlijke verbouwing.” In de modelwoning van PLANHUS Zweedse Woningen zagen we dat nieuwbouw en sfeer wel degelijk samen kunnen gaan, alleen … we hadden geen kavel. Het was lastig om daar als particulier aan te komen. Dat probleem was echter snel verholpen, want Henk Planting had aan de Moleplaat nog een kavel in optie. Dat stuk grond van 570 vierkante meter hebben wij verworven.”
Het leuke aan de Moleplaat noemen ze dat het vrije sector-bouw is, met andere woorden: een hoge mate van vrijheid qua vorm en kleur. “Dat is best bijzonder in Nederland.” Een bezoek aan de modelwoning in Leeuwarden had een aantal brochures opgeleverd en daarin vond het echtpaar Tuinhof een woning naar keuze. “Een klassieke houten Zweedse woningen diende als uitgangspunt. Met als voordeel dat we binnen dat concept nog veel vrijheid hadden om onze eigen wensen te verwerken. Er staan eigenlijk maar een paar dingen vast, te weten: de steunbalken, de dragende muren en de trap. Dat vinden wij de aantrekkelijke kant van deze vorm van bouwen. Je kunt het huis – vanuit je eigen budget – zo groot en luxe maken als je zelf wilt. Bovendien is het huis in de toekomst verder uit te breiden.”
Aan het begin van de ontwerpfase stond voor Peter en Lutske Tuinhof vast dat ze in ieder geval ook een tuinkamer wilden hebben, een ruime keuken, een veranda en vier slaapkamers. “Tijdens gesprekken met Henk Planting bleek dat gemakkelijk te verwezenlijken. Op basis van onze wensen heeft de architect een eerste ontwerp gemaakt en dat was meteen in grote lijnen goed. We waren er dus vrij snel uit.”

Prima samenwerking
De voorbereiding is het echtpaar Tuinhof helemaal uit handen genomen voor PLANHUS. “Wij hebben daar geen omkijken naar gehad. Het enige wat we moesten doen, was de grond van de gemeente kopen.”
In de bouwfase raakte het bouwbedrijf bij de plannen betrokken en ook installateur. “Tot dat moment hadden we het meeste contact met PLANHUS gehad en in de uitvoeringsfase uiteraard meer met de uitvoerende partijen zoals de bouwer en de installateur. Ook met deze partijen was er sprake van een prima samenwerking en communicatie. Tijdens bouwvergadering – waarbij ook altijd iemand van PLANHUS aanwezig was – werd de voortgang doorgenomen. Daar werd alle tijd voor genomen en ook rekening gehouden met onze agenda. Van de bouwvergaderingen werden notulen gemaakt, zodat de afspraken ook meteen op schrift stonden. Dat geeft veel vertrouwen. Heel belangrijk, omdat het over heel veel geld gaat. En je hoort natuurlijk ook vele spookverhalen. Die zijn voor ons onvoorstelbaar gebleken en gebleven.”

Voldoet aan verwachtingen
Op één moment tijdens de bouw sloeg Peter en Lutske Tuinhof echter de schrik om het hart. “Toen de fundering lag, dachten wij dat ons huis te klein zou worden. Nu hebben we begrepen dat iedereen in die fase dat gevoel heeft. Nadat het houten huis vanuit Zweden was gearriveerd en een aantal muren was opgetrokken, werd duidelijk dat de fundering een vertekend beeld geeft. Je koopt het huis toch voor een deel van tekening, want de vorm waarvoor wij gekozen hadden, was niet beschikbaar ter bezichtiging. Het is uiteindelijk precies zo geworden als we dachten. Het enige waar we nu spijt van hebben, is dat we boven niet meteen een computeraansluiting hebben laten aanleggen. We vinden namelijk wel dat je in een heel vroeg stadium bepaalde beslissingen moet nemen, waar je in op een later moment misschien anders over denkt. Het gaat hier overigens wel om details. En mochten we toch iets helemaal anders willen, we kunnen altijd aanpassingen doorvoeren. Eén van de grote voordelen van dit bouwconcept. Overigens zonder dat de snelheid en het aanpassingsgemak ten koste gaat van een solide uitvoering. Want de degelijkheid en de hoogwaardige afwerking zien wij ook als pluspunten van PLANHUS.”
Ze zien het vertrouwen vanaf het eerste moment werkelijkheid worden. “Het klikte en dat is voor ons ook de reden geweest om niet bij andere bedrijven te gaan shoppen. Het contact is nog steeds prima! Bij PLANHUS is de deal niet afgerond op het moment dat de sleutel na oplevering wordt overgedragen. Er blijft contact. Dat zegt veel over de samenwerking, maar ook de werkwijze van PLANHUS. Het versterkt in ieder geval onze goede gevoel.”