Gemeente Hollands Kroon

Planhus Zweedse Woningen was in Den Helder de tweede partij die betrokken raakte bij een uitbreidingsproject van circa dertig Zweedse woningen. De eerste leverancier van – een ander type – houten Zweedse woningen maakte er volgens Dick Reitsma, toenmalig hoofd Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Den Helder (inmiddels gemeente Hollands Kroon), een puinhoop van. “De uitvoerende aannemer Van der Wal klopte met dit probleem bij de gemeente aan en wij hebben deze onderneming geholpen om van de desbetreffende leverancier af te komen. In Planhus hebben we toen wel een vertrouwde partij gevonden. Uiteindelijk zijn er ongeveer vijftien blokjes van twee woningen gerealiseerd aan de zuidkant van Den Helder.”

Na de valse start hebben ze in Den Helder louter positieve ervaringen gehad. “Er is destijds voor houten woningen gekozen vanuit het oogpunt van duurzaam bouwen. In mijn beleving zagen de woningen van Planhus er goed uit, zowel qua detaillering, constructie en materiaal als het afwerkingsniveau. Deze Zweedse woningen waren bovendien goed geïsoleerd en energiezuinig. Bij huizen vlak langs de kust – met vaak veel wind – is het ook heel belangrijk dat het materiaal hecht in elkaar steekt. Dat is bij de Planhus-woningen zeker het geval. In de woningen van Planhus is mede daardoor sprake van een comfortabel binnenklimaat. Dit is aangenaam én gezond. Ik zie dat ook als een van de voordelen ten opzichte van een huis van stenen en beton.”
Na de oplevering was Dick Reitsma als bouwdeskundige dan ook te spreken over het resultaat. “Toevalligerwijs ken ik een aantal bewoners en die zijn na zoveel jaar nog steeds tevreden over hun huis.”

Op herhaling?
Jaren na de bouw kijkt Dick Reitsma daarom nog steeds met genoegen terug op de samenwerking met Planhus. “Met name in de beginfase van het traject hebben we regelmatig met Henk Planting te maken gehad. De afstemming met de betrokken partijen was prima. Tijdens de bouwvergaderingen werd de constructie en de planning doorgenomen. Alles werd volgens afspraak uitgevoerd. Ook ten aanzien van de levering en het is in een bouwproces natuurlijk belangrijk dat de organisatie logistiek goed in elkaar zit. Zeker als er prefab wordt gebouwd.”
Dick Reitsma vertelt dat niet alleen de gemeente Den Helder tevreden was over het ‘optreden’ van Planhus. “Ook van de aannemer heb ik geen ontevreden geluiden gehoord.” Door de eerder aangestipte valse start hadden beide partijen wel vergelijkingsmateriaal. “Wat het meeste opviel, was dat bij de eerste leverancier de detaillering van de woningen niet klopte en dat die zaken bij Planhus wel allemaal in orde waren. Dat zegt ook veel over de fabriek waar de woningen worden vervaardigd. Ook daar moet gecontroleerd worden of de maatvoering klopt. Het kan toch niet zo wezen dat je fouten in de maatvoering oplost door er een dikke laag pur tussen te spuiten.”
Het eindoordeel van het voormalige hoofd Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Den Helder is positief. “Door die goede ervaringen – terwijl we uit ervaring weten dat het ook anders kan – is Planhus zeker een serieuze kandidaat voor vervolgprojecten in Den Helder.”