Skip to main content

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen steeds meer huiseigenaren voor zonnepanelen als groene oplossing om hun energieverbruik te verlagen. Bij nieuwbouw is dit niet anders, we passen bij onze nieuwbouwwoningen een mooie set zonnepanelen toe waarmee een goede aanzet is gemaakt om energieneutraal te wonen en te leven.
Maar hoe werken zonnepanelen precies, en waarom zijn ze zo’n waardevolle investering voor jouw huis? In dit artikel vertellen we graag over de werking en de voordelen van zonnepanelen voor je woning!

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen (fotovoltaïsche panelen) genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit proces gebeurt dankzij de (halfgeleider)materialen waaruit de panelen bestaan, meestal silicium. Wanneer zonlicht op de panelen valt, komen de fotonen (lichtdeeltjes) in aanraking met de halfgeleiders, waardoor er een elektrische stroom ontstaat.
De energie die de panelen opwekken, is gelijkstroom (DC). Deze wordt omgezet naar wisselstroom (AC) via een omvormer zodat de elektriciteit direct kan worden gebruikt in jouw woning.
Als er meer energie wordt opgewekt dan je verbruikt, kan deze stroom worden terug geleverd aan het energienet.

Voordelen van zonnepanelen voor je woonhuis

  1. Lagere energiekosten
    Het grootste en meest directe voordeel van zonnepanelen is de aanzienlijke verlaging van je energiekosten. Je wekt immers je eigen stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Dit betekent dat je direct bespaart op je energierekening, en naarmate de energieprijzen stijgen, zullen de besparingen groter worden.
  2. Hogere woningwaarde
    Huizen met zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker op de huizenmarkt. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning, omdat ze weten dat ze lagere energiekosten zullen hebben. Het installeren van zonnepanelen kan dus niet alleen je energierekening verlagen, maar ook de waarde van je woning verhogen.
  3. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
    Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron. Door te investeren in zonnepanelen verminder je jouw CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere wereld. Dit is vooral belangrijk nu steeds meer landen streven naar een volledig CO2-neutrale samenleving. Zonnepanelen helpen je om de impact van je huishouden op het milieu te verkleinen.
  4. Verminderde afhankelijkheid van energieleveranciers
    Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van traditionele energieleveranciers en de grillen van de energiemarkt. Door je eigen energie op te wekken, bescherm je jezelf tegen toekomstige prijsstijgingen en mogelijke tekorten. Dit geeft je meer controle over je energieverbruik en -kosten.
  5. Ondersteund door subsidies en stimuleringsregelingen
    De Nederlandse overheid stimuleert de overgang naar duurzame energie met verschillende subsidies en regelingen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om de btw op zonnepanelen terug te vorderen (inmiddels worden zonnepanelen vrij van BTW aangeboden) en de genoemde salderingsregeling.
    Dit maakt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker, omdat de terugverdientijd korter wordt.
  6. Lange levensduur en weinig onderhoud
    Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee, en tijdens deze periode hebben ze weinig onderhoud nodig. Af en toe reinigen en een jaarlijkse inspectie zijn vaak voldoende om de panelen in optimale conditie te houden. Met zo’n lange levensduur is de initiële investering snel terugverdiend, zeker gezien de lage onderhoudskosten.
  7. Duurzame energie voor eigen verbruik
    Naast dat je zonne-energie kunt terug leveren aan het net, kun je ook zelfvoorzienend worden in jouw energieverbruik. Door bijvoorbeeld een thuisbatterij te installeren, kun je de energie die je overdag opwekt opslaan en ’s avonds gebruiken, wanneer de zon niet schijnt. Dit vergroot je onafhankelijkheid van het energienet en maximaliseert het rendement van je zonnepanelen.
    Tegelijkertijd kun je met een dynamisch energiecontract je accu laden op momenten dat de energieprijs laag is, op het moment dat de energieprijs hoog is kun je de energie weer verkopen.
    Met name met een wat grotere accu capaciteit is dit lucratief.
Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van jouw energieverbruik. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Daarnaast verwarmen en koelen we de woning met behulp van elektriciteit.

We rekenen graag voor u uit wat het totale, geschatte jaarlijkse verbruik zal zijn en stellen hier het aantal panelen op af. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de oriëntatie van de zonnepanelen en het beschikbare dakvlak.

Conclusie

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering voor huiseigenaren die hun energiekosten willen verlagen, hun woningwaarde willen verhogen en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Ondanks bijvoorbeeld salderingsregelingen op de tocht staan is en de hoge rendementen die de zonnepanelen vandaag de dag hebben is de overstap naar zonne-energie aantrekkelijker dan ooit.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw woning? Neem contact op met Planhus voor advies en een vrijblijvend offerte!

Zonnepanelen